Jag fick en elcykel i julklapp av min man förra året. ”Nu kan du cykla till jobbet” sa han glatt. ”Ja eller hur!” tänkte jag (2.4 mil enkel resa). Jag provade att cykla från Vallentuna till Stockholm city och det tog 45 min! Det är snabbare än alla andra alternativ (dörr till dörr). Jag har helt slutat bekymra mig för när tåget går, hur fullt det blir på bussen eller hur omöjligt och dyrt det kommer vara att ta bilen till jobbet.

Jag har två små grabbar på förskolan och ofta möten med kunder. Beroende på hur mycket effekt jag väljer att ha från batteriet kan jag bestämma om jag vill komma till jobbet i träningskläder, svettig nog att behöva duscha eller om jag vill komma dit i nystruken skjorta utan att vara det minsta ansträngd. Detsamma gäller på vägen hem, har jag bråttom att hämta barnen slår jag på turboeffekt och är framme på 45, annars kan jag välja ekoeffekt och köra en timmes träningspass.

Den egen-tid jag får på cykeln är ovärderlig, nyheter, pod, musik eller bara njuta av tystnaden och låta tankarna flyga. Nu cykelpendlar jag alla dagar i veckan och behöver inte längre fundera på att klämma in träningspass i vardagen, om jag inte vill.

Det fungerar att cykla året om, med vinterdäck och skoterhandskar när det är -15 grader och i shorts och linne när det är +25. Jag är inte överdrivet miljömedveten, men det känns ganska bra att min vardagstransport både medför frihet och bidrar till en hållbar framtid.

Vi tar med oss elcyklarna på sommarsemestern till Gotland och upplever äventyr med barnen i cykelvagn, vi glider förbi bilkön till Fårö-färjan, badar i hemliga laguner eller kör full fart över raukfält. Med en bra elcykel blir livet så mycket roligare, vem hade kunnat tro att det var så lätt att må bra?

 

gallery/elcykel

hEMLIGhETEN MED ELCYKEL